Proč do našich mýdel nepřidáváme esenciální oleje ani parfémy

Sdílejte tento článek:
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Obsah článku

Naše mise jsou děti bez ekzémů a náš cíl vyrábět co nejjemnější přírodní mýdla. Tedy taková mýdla, která nebudou dráždit pokožku, vysušovat ji anebo přivozovat alergické reakce. A tady nastává první problém s esenciálními oleji a parfémy. Zatímco na mysl mohou působit pozitivně, pokožku spíše iritují.

Esenciální oleje obsahují alergeny a mohou způsobit dlouhodobé kožní problémy

Největším důvodem, proč do našich mýdel nepřidáváme esenciální oleje je fakt, že obsahují alergeny. Alergeny způsobují alergické reakce a my nechceme, aby se nám děti po mytí osypaly. Zejména dlouhodobější iritace (dráždění) pokožky pak může vést k rozvoji kožních problémů u dětí i některých dospělých.

Máme to nějak podložené?

Ano, máme. Velmi podrobně se tímto problémem zaobírá Vědecká komise pro bezpečnost spotřebitelů (SCCS – Scientific Committee on Consumer Safety). Jedním z výstupů této vědecké komise je dokument Opinion on Fragrance allergens in cosmetic products.

Jaká je šance že mám já nebo mé dítě alergii na nějaký esenciální olej?

Podle výzkumu SCCS 1 – 3 % evropské populace má alergii na látky, které jsou běžnou součástí přírodních i syntetických esenciálních olejů, zde najdete jednostránkové shrnutí tohoto výzkumu. Šance je to tedy celkem velká.

Pro představu, pokud budeme uvažovat nejnižší hodnotu (1 %), pak v ČR má alergii na uvedené látky přes 100 000 lidí. Pokud bychom uvažovali horní hranici (3 %) znamenalo by to, že se náš každý třicátý zákazník osype.

Jak zjistím, že esenciální olej nebo kosmetika obsahují alergeny?

Není to žádné tajemství. Zjistíte to na obalu ve složení v kolonce INCI. Díky evropské regulaci o kosmetických výrobcích č. 1223/2009 jsou výrobci povinni na obalu uvádět přehled alergenů, které jejich výrobek obsahuje.

Jaké alergeny jsou v esenciálních olejích a kosmetice nejčastěji?

Nejčastěji esenciální oleje obsahují Citral, Citronellol, Eugenol, Geraniol, Limonene nebo Linalool. Najdete je napsané ve složení výrobku, v kolonce ingredients (INCI). Nejspíš někde ke konci.

Jak najdu na obalu alergeny, když neznám jejich názvy?

Blbě. Alergeny poznáte jen podle názvu. Proto jsem vypsala názvy 26 nejběžnějších alergenů do jednoho PDF ke stažení – přehled alergenů v esenciálních olejích a kosmetice. Můžete si tak příště při četbě složení vašich kosmetických přípravků zjistit, jestli obsahují alergeny nebo ne.

Často tyto názvy najdete i na obalech mýdel. Pokud máte citlivější pokožku nebo kožní problémy, ruce pryč. Děti s nimi samozřejmě také nemyjte.

Které esenciální oleje obsahují alergeny?

Například levandulový, citronový, mátový, borovicový, jasmínový, skořicový, růžový, vanilkový, pomerančový, mandarinkový. Seznam je mnohem delší. Vyberte si nejdřív olej nebo kosmetiku a pak si porovnejte složení se seznamem 26 nejčastějších alergenů. Když ve složení žádný z těchto alergenů nenajdete, je dobrá šance, že budete v pohodě.

Proč mi esenciální oleje nepřijdou zas až tak přírodní

To, že přírodní esenciální oleje pocházejí z přírodních zdrojů (květy, kořeny, listy, kůra) nebudu rozporovat, tomu věřím. Co mi ale osobně přijde proti přírodě, je způsob jejich získání a výroby. Například na 10 gramů esenciálního oleje z růže musíte slisovat a vydestilovat 20 000 květů růže. Dvacet tisíc na deset gramů! To podle mě není koncentrace, se kterou kdy příroda počítala. Běžte ven. Louky, pole, lesy, dokonce i parky, jsou plné krásných vůní.

Bez ohledu na alergii, proč nechci voňavá mýdla?

Když si jdu sníst jídlo, umyju si ruce. Nechci z nich ale cítit pomeranč, levanduli ani mátu. Chci cítit to, co jím. A ta vůně mýdla na mých rukou, jakkoliv příjemná, mě otravuje. Až si budu chtít přivonět k levanduli, vyrazím ven. Až budu mít chuť na pomeranč, dám si ho. Ale nechci si ho nosit celý den na rukou a čichat ho při každém soustu.

Shrnutí

Do žádného našeho mýdla ani šamponu nepřidáváme esenciální oleje nebo parfémy. Důvodem je, že mohou způsobovat alergické reakce na pokožce až u 3 % české populace a při dlouhodobějším užívání způsobovat kožní potíže trvalého charakteru.

Vycházíme ze zkoumání Vědecké komise pro bezpečnost spotřebitelů, která se tomuto tématu dlouhodobě a podrobně věnuje. Alergeny musejí být výrobcem uvedeny na obalu esenciálních olejů i kosmetiky v kolonce INCI.

Nejčastější alergeny jsou Citral, Citronellol, Eugenol, Geraniol, Limonene, Linalool. Pokud je výrobek obsahuje, najdete je zapsané na obalu v kolonce složení (INCI). Kompletní seznam alergenů stáhněte zde.

Další zdroje

Kdybyste si chtěli počíst přímo o bezpečnosti esenciálních olejů pro použití u dětí, nejen v kontextu kosmetiky, ale také vdechování, minulý týden vyšel na toto téma kvalitní článek v New York Times, kde se k problematice vyjadřuje několik nezávislých odborníků. Najdete tam i pár příběhů ze života s esenciálními oleji od dětí a maminek.

Poděkování

Na závěr bych chtěla poděkovat uživatelce j83 z modrého koníka. Její dotaz pod naším článkem o tom, jak vybrat mýdlo pro miminka, byl výborným impulsem pro sepsání tohoto článku.

Také děkuji všem, se kterými jsem měla možnost toto téma konzultovat, z řad kožařů, dětských lékařů a pracovníků Státního zdravotního ústavu v Praze. Všem moc děkuji, bez vašich rad a zkušeností bychom se současné výrobní kvalitě nikdy nepřiblížili.

Sdílejte tento článek:
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Odebírejte můj blog
Další články
Co vyrábím?
Glycerinová mýdla
Nejlepší na ruce. Olejová mýdla skvěle čistí, zvláčňují a hojí prasklinky.
Ruce
Tuhé šampony
Vyživují a zpevňují vlasy. Zvláčňují pokožku hlavy a tím zabraňují tvorbě lupů.
Vlasy
Peelingová mýdla
Mýdla do sprchy. Očistí a vyživí pokožku. Vás příjemně namasírují.
tělo