Proč nám trvá výroba mýdla 2 měsíce?

Sdílejte tento článek:
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Obsah článku

Výroba nejjemnějšího přírodního mýdla vyžaduje dlouhou a pozornou péči. Se čtenáři magazínu BiOOO jsme se podělili o 8 nejdůležitějších kroků výroby a nyní tento článek vychází i u nás na blogu.

8 kroků ruční výroby nejjemnějšího přírodního mýdla od Mydlinky:

  1. Kontrola kvality ingrediencí
  2. Smísení ingrediencí
  3. Zmýdelnění směsi
  4. Nalití směsi do mýdlových forem
  5. Zrání mýdel
  6. Ruční zaoblení hran mýdel
  7. Ruční složení krabičky
  8. Finální kontrola a ruční podpis

Kontrola kvality ingrediencí

Veškeré ingredience Mydlinky pocházejí z ekologického zemědělství (KEZ) a mají platný bezpečnostní list. Navíc je vždy před použitím pečlivě ručně zkontrolují. Zejména strukturu, barvu a vůni.

Zpracování a smísení ingrediencí

Ingredience, které projdou úvodní kontrolou dále zpracují. Z bylin připraví extrakty, odvary. Smísí dohromady s výživnými oleji a dalšími aktivními složkami.

Zmýdelnění směsi

Následuje proces zmýdelnění, při kterém přirozeně vzniká glycerin. Mýdlo v této fázi získá své pěnivé a čisticí schopnosti. Tím se odlišují zejména od tekutých mýdel a šamponů, kde musí výrobce zvlášť přidávat syntetická pěnidla.

Nalití směsi do malých mýdlových forem

Důležitější, než si myslíte. Vylití směsi do malých (zvířátkových) forem umožňuje rychle odvádět reakční teplo při zmýdelnění a tuhnutí mýdla. Díky tomu si zachovají přírodní ingredience v mýdle své výživné látky.

To je výhoda oproti typickým kvádrovým krájeným mýdlům. Ta vznikají rozkrájením velkého bloku mýdla, který byl vlivem velkého objemu ve vysoké teplotě, čímž dojde k znehodnocení některých aktivních přírodních látek.

Proto Mydlinka krájená mýdla vyrábí v tenkých špalíčcích, které umožňují rychle odvádět teplo. Následně tyto dlouhé špalíčky rozkrájí na několik kusů ve tvaru puku, které si můžete zakoupit.

Dlouhé zrání mýdel

Mydlinka nechává svá nejjemnější mýdla (heřmánkové a s kozím mlékem) zrát 60 dnů. Tedy zhruba 2 měsíce. Dlouhé zrání je důležité, protože jejich mýdla procházejí zmýdelněním při nízké teplotě, z důvodu zachování výživných přírodních látek. Reakce uvnitř mýdla (zejména tvorba glycerinu) proto dobíhají takto dlouhou dobu.

Naše přírodní mýdla zrají před zabalením 2 měsíce v papírových bedýnkách.
Naše přírodní mýdla zrají před zabalením 2 měsíce v papírových bedýnkách.

Ruční zaoblení hran mýdel

Zadní strana zvířátkových mýdel vytvoří po vyklopení hranu. Aby bylo použití mýdla od začátku co nejpříjemnější, ručně tuto hranu nožem v Mydlince seříznou a tím celé mýdlo zaoblí.

Ruční složení krabičky

Krabičky si v Mydlince sami navrhli a také si je sami skládají. Je to titěrná práce, kdyby nějaké krabičce neseděly hrany zcela přesně, odpusťte jim to :).

Finální kontrola a ruční podpis

Nakonec paní Bělíková, zakladatelka Mydlinky, každé mýdlo pečlivě zkontroluje (pevnost, zralost, vzhled a vůni), zabalí do hedvábného papíru, vloží do krabičky a vlastnoručně ji podepíše na důkaz, že ruční kontrola kvality proběhla v pořádku.

Každé mýdlo je po ručním provedení kontroly podepsáno zodpovědnou osobou.

Shrnutí

Nízká reakční teplota při zmýdelnění zachová výživné přírodní látky v mýdle netknuté. Tento šetrný postup následně vyžaduje dvouměsíční zrání v mýdlových formách. Výsledek je výjimečně výživné a šetrné mýdlo.

Jak vidíte, výroba je dlouhá a pracná, ale nikomu v Mydlince to nevadí. Vědí, že výjimečný produkt si žádá výjimečné úsilí. A že zkratky prostě nefungují.

Na vlastní kůži

BiOOO.cz nám zprostředkovalo testování u jedné ze svých zákaznic a přiznávám, že výsledek jsme očekávali s velkým napětím. Zpětnou vazbu si můžete spolu s námi přečíst níže.

Dětské přírodní mýdlo s kozím mlékem na vlastní kůži
Naše dětské přírodní mýdlo prošlo důkladným testováním :).

Z mýdla jsem úplně nadšená! Už jen ten vzhled mě nadchl. Skvělý nápad udělat mýdlo ve tvaru zvířátka. Mýdlo je příjemné, krásně mazlavé po pokožce

Nejenže mýdlo z pokožky šetrně odstraní nečistoty, ale také zanechá pokožku krásně vláčnou. Nijak nedráždí ani nevysušuje.

Milým překvapením také byla velikost mýdla, je totiž celkem velké a tak nám vydrželo déle, než jsme předpokládali.

Sdílejte tento článek:
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Odebírejte můj blog
Další články
Co vyrábím?
Glycerinová mýdla
Nejlepší na ruce. Olejová mýdla skvěle čistí, zvláčňují a hojí prasklinky.
Ruce
Tuhé šampony
Vyživují a zpevňují vlasy. Zvláčňují pokožku hlavy a tím zabraňují tvorbě lupů.
Vlasy
Peelingová mýdla
Mýdla do sprchy. Očistí a vyživí pokožku. Vás příjemně namasírují.
tělo